Degustatiefiche

 

DEGUSTATIEFICHE  KIJKEN Omcirkel wat u proeft        
helderheid helder wazig troebel      
schittering helder schitterend kristalhelder mistig mat  
intensiteit bleek licht intens vol diep donker
evolutie weinig veel        
viscositeit dun vloeiend dik zwaar    
andere pareling fijn/grof gefilterd bezinksel    
KLEUREN WIT   ROSE   ROOD  
waterig limoen strogeel framboos zalmroze purper kersenrood
goudgeel amber bruin oranjeroze uienschil robijnrood granaatrood
      bruin   bruinrood bruin
   RUIKEN          
zuiverheid zuiver onzuiver        
intensiteit gesloten discreet matig intens    
ontwikkeling aroma’s * primair Secundair Tertiair      
Aroma’s floraal fruitig kruidig plantaardig dierlijk houterig
  rokerig gistingsgeur balsem branderig chemisch  
   PROEVEN          
aanzet schraal strak zacht filmend vol  
zoetheid droog halfdroog zoet      
zuurtegraad weinig gemiddeld hoog      
tannine geen weinig veel zacht fluweel wrang/groen
alcohol weinig veel %      
mondgevoel rond soepel romig vettig mager ruw/hoekig
body/concentratie Licht intens Zeer intens      
complexiteit laag hoog        
rijping hout geen hout matig hout      
afdronk

kort

0 tot 3s

middellang

4 tot 6s

lang

7 tot 9s

heel lang

plus 10s

Wordt uitgedrukt in

Caudalies

=seconden

ontwikkeling

aroma’s

primair secundair tertiair      
smaken floraal fruitig kruidig plantaardig dierlijk houterig
  rokerig gistingsgeur balsem branderig chemisch  
evenwicht ja nee harmonieus volmaakt    
bewaren op dronk bewaren overjaars      
karaferen ja/nee decanteren ja/nee      
Serveer t°            
*Primair aroma is eigen aan de druif floraal fruitig kruidig      
Secundair is eigen aan de vergisting gist smaak, hout rijping plantaardig

rokerig

caramel

boterig,

brioche

noten
Tertiair is eigen aan veroudering

houtrijping

vanille

dierlijk leder plantaardig kaneel complexiteit evenwicht