Rhône Méridional, Châteauneuf-du-Pâpe

“On ne commande que la nature qu’en lui obéissant” Jean-Pierre Serguier

Château Simian bevindt zich aan de voet van het Massif d’Uchaux, in de Vaucluse. Het 25ha groot domein is verdeeld over verschillende percelen met elk zijn specifieke “appellatie”. De eigenaar Jean-Pierre Serguier, erfgenaam van vijf generaties wijnbouwers, werkt samen met zijn familie op biodynamische wijze.

Zij houden rekening met de kosmische cycli en het ritme van de natuur. De kennis en de wijsheid van de wijnbouwer en zijn keuze om met 18 edele druivensoorten te werken, proeft u in het glas. De wijnen zijn bijzonder harmonieus en evenwichtig, rijk aan kleuren en aroma’s, met zijdeachtige tannines… Deze traditionele en biodynamische teeltwijze houdt in dat er natuurlijke begroeiing staat tussen de wijnstokken en dat koper en zwavel in zeer lage dosis wordt gebruikt om samen met de plant infusies de wijngaard te beschermen.

AOP CHATEAUNEUF- DU -PAPE, 6ha
De drie “appellaties” liggen verspreid over verschillende percelen. Het is deze verscheidenheid die de Châteauneuf-du-Pâpe van Simian zo evenwichtig en elegant maakt. Ten noorden van Les Cabrières, op de hellingen van klei-kalkbodems met ronde kiezelstenen zijn de Grenaches Noires geplant die goed gedijen op warme bodem. In het uiterste noorden van de benaming, “la Bertaude” op een kleiige-zandsteen bodem zijn zwarte Syrah, Witte Grenache, Witte Bourboulenc en Witte Roussanne geplant. Helemaal in het Noorden, in de heuvels die naar Châteauneuf-du-Pâpe leiden bevindt zich “le Caladas”, met klei- en kalkbodems en ronde kiezelstenen. Daar ontmoet u de heel oude Grenache wijnstokken en de Clairette waarvan sommige reeds in 1880 geplant zijn.
Deze percelen worden verbonden door een oude weg “Le Traversier”, die zijn naam aan deze cuvée heeft gegeven.

MASSIF D’UCHAUX , AOP Côtes du Rhône Village, 5ha
Dit terroir ligt tien kilometer ten noorden van Orange, in de gemeente Piolenc. “Saint Martin de Jocundaz” en “La Louronne”, de plaatsen waar de wijnstokken zich bevinden, geven hun naam aan de cuvées. Het is verbazingwekkend hoe de kalk-zandsteen bodem perfect aangepast is aan de wijnstok, die daar warmte en in de diepte minerale reserves vindt. Het gebied is omgeven door dennen- en steeneikenbossen, een typische begroeiing van de wijngaarden van het Massif d’Uchaux en een factor van evenwicht in een zeer levendig ecosysteem.

BOB, COTES DU RHONE, 5ha
Eén perceel is gelegen “Au Grès” d’Orange, met klei- en zandsteen grond, de twee anderen bevinden zich in de kiezelhoudende “Combe des Avaux” aan de voet van het Massif d’Uchaux.

VIN DE FRANCE, 9ha
Het gaat over diepe klei-kalkbodems die het landgoed in Piolenc omringen. Ondanks de ligging in het dal, lopen deze percelen goed af en door de bodem begroeiing komen de wijnstokken opvallend goed tot hun recht.

 

www.chateau-simian.fr