Weingut Umathum, Neusiedlersee, Burgenland Oostenrijk

Wijngoed Umathum ligt in het dorpje Frauenkirchen, nabij de Neusiedlersee, vlakbij de Hongaarse grens. Josef Umathum heeft 50 hectare wijngaard, waarvan de ene helft in Frauenkirchen en de andere helft in Neusiedl/Jois ligt.
Volgens Umathum hebben planten een geheugen om genetische informatie te bewaren. Bij Umathum kiest Jozef met zijn team wijnstokken uit de oeroude wijngaarden.
Jozef Umathum is bekend om zijn complexe lekkere rode wijnen en enkele fascinerende witte wijnen.

De wijngaarden zijn voor 75% met rode druiven aangeplant. Hij hecht bijzondere waarde aan de inheemse Oostenrijkse druivenrassen. Zweigelt is met meer dan 30% zijn belangrijkste druivenras, gevolgd door St. Laurent (20%) en Blaufränkisch (20%). Daarnaast heeft hij nog enkele regionale witte druivenrassen aangeplant.

Josef Umathum is een gepassioneerd wijnmaker, die veel waarde hecht aan biologisch-organische wijnbouw. Al sinds de jaren 70 vergroot dit wijngoed de biologische variëteit van planten in de wijngaard en is Josef gestopt met het gebruiken van herbiciden en insecticiden.

Umathum maakt wijnen met een zeer herkenbare stijl. De wijnen zijn elegant, met veel fruit en finesse. Het is zijn filosofie om het terroir zo uitgesproken mogelijk in de wijnen te laten uitkomen. Hierbij spelen behalve de biologisch-organische bewerking van de bodem, ook een bewuste reducering van de oogsthoeveelheden en het handmatige oogsten en selecteren van de druiven een grote rol.

NOMINATIES

Sinds de jaargangen 1986 en 1987 behoort Umathum tot de absolute top op het gebied van rode wijnen in Oostenrijk. Hij werd internationaal bekent toen zijn St. Laurent vom Stein 1992 door de ‘International Wine Challenge’ met de begeerde ‘Burgundy Style-Trophy’ werd bekroond, en meerdere tophuizen uit de Bourgogne achter zich liet.

Robert Parker’s Wine Advocate heeft de Zweigelt al eens 90 punten toegekend.

Umathum heeft ook al eens een Decanter Gouden Medaille ontvangen.

 

www.umathum.at