Masía Can Descregut is een traditionele Catalaanse wijngaard gelegen in de Penedès

 

Can Descregut ligt in de Penedès, de grootste appellatie van Cataluya, een mediterraan wijngebied dat ongeveer 25.000 ha wijngaarden omvat. In deze streek wordt al meer dan 2000 jaar wijn verbouwd.

De wijnbouwers uit de Penedès zijn altijd al vooruitstrevend geweest. Zij waren de eerste die met biologisch(dynamische) wijnbouw experimenteerden, met als doel van de D.O. Penedès de grootste appellatie van biologisch geteelde druiven te maken.

Marc Milà en zijn echtgenote Arantxa, de jonge eigenaars van Can Descregut, beslissen in 2005 om biologische druiven te verbouwen en die zelf te vinifiëren. Aanvankelijk maakten zij bulkwijn voor grote Cava huizen. Can Descregut (ongeloof) heeft zijn naam te danken aan de vorige eigenaar, een heer met heel eigen ideeën die niets geloofde van wat anderen beweerden.

Op Can Descregut worden Catalaanse, traditionele druiven geteeld, zoals de Xarel-lo, Xarel-lo Vermell, Macabeu, Sumoll en Parellada maar ook de Franse Merlot. Ze groeien op één van van de vier percelen, gelegen rond de wijnmakerij en in de heuvels van de Penedès. De hoogte varieert van 200 tot 500m boven de zeespiegel.
De bodem bestaat uit kalk en leemgrond.

In 2005 waren Marc en Arantxa de eerste wijnbouwers die wijnen produceerden met de schaarse variëteit Xarel.lo, Vermell (rode Xarel.lo). Deze varieteit kennen zij nu door en door.

De wijnen en cavas worden biologisch verbouwd en sinds 2013 wordt geëxperimenteerd met de Biologisch-dynamische wijnbouw. Voor Marc en Artantxa is het ecosysteem heel belangrijk en hun wijn drukt de essentie uit van de bodem en de omringende natuur.

De productie bestaat voor 50% uit wijnen en 50% uit cavas Reserve en Gran Reserve. 

 

https://www.descregut.com