Vibeke en Emmanuel

Vanuit eerbied en verwondering voor de natuur is mijn wijnkennis opgebouwd. In deze tijd waarin alles snel en efficiënt moet verlopen, had ik nood aan een soort traagheid en rust die ik terug vond in de natuur. Wijnverbouwen gaat niet snel en efficiënt, in tegendeel er is veel noeste arbeid voor nodig. De wijnranken groeien traag en op het ritme van de seizoenen tot volwaardige wijnstokken die mooie vruchten dragen. Die traagheid enerzijds en de levenskracht die een wijnstok uitstraalt anderzijds, dat vind ik boeiend. Kijk je naar een wijnstok in de winter, dan zie je die amper staan. Helemaal ingetoomd door de snoei blijft de kale wijnstok over. Tegen de zomer echter is de druivelaar helemaal uitgegroeid en kennen zijn ranken geen grenzen. Hoog naar de zon toe of in een dichte struik van bladeren toont de wingerd zijn kracht.   

Vrienden en familie verrassen met een heerlijke maaltijd dat is wat ik al jaren graag doe. De intense smaak van kruiden met de zachte tinten van bloemen, samenbrengen, proeven en bereiden tot een harmonische maaltijd, wat een plezier! Wijn is daarbij het aanvullende vloeiende verhaal dat met de tijd meer en meer op de voorgrond treedt.

In mijn jeugdjaren ben ik opgegroeid in de Languedoc-Roussillon, in Frankrijk. Toen reeds waren Bio en Biodynamie vertrouwde begrippen in mijn dagelijks leven. Uren kon ik praten met de wijnbouwers in de wijngaard of in de kelder.

Later leerde ik mijn Franse echtgenoot Emmanuel kennen. Met zijn kennis van de chemie kon ik mij verder verdiepen in de chemische processen die plaats vinden tijdens de vinificatie. 

VIEMAVINO staat voor Europese wijnbouwers die op Bio en Biodynamische wijze hun wijngaarden verzorgen. Hun wijnen dragen een eigen signatuur. Zo houden we onze ecologische voetafdruk klein en steunen we authentieke projecten die eerbiedig en eerlijk omgaan met mens en natuur.

Na mijn opleiding wijnbouwer-wijnmaker bij Geurt Van Rennes heb ik besloten om mij helemaal toe te leggen op de wijnbouw. Samen met enkele andere cursisten hebben we de aanplant van een wijngaard in Limburg gedaan met typische druiven voor ons koele klimaat, Chardonnay, Pinot Noir en Gamay.

Door VIEMAVINO op te starten sta ik nu persoonlijk in nauw contact met de wijnbouwers. Het is heerlijk om hun wijnen te kunnen verkopen en hun verhaal met u te delen.